פונים אלי רבות כדי להתייעץ באיזה מצלמה כדאי לבחור – אני באמת מתנצלת, לא תמיד יש לי אפשרות לענות לכולם וזו באמת שאלה מורכבת שקשה לתת לה תשובה חד משמעית – כדי לענות עליה בצורה הטובה ביותר אני צריכה להבין מה הצרכים הספצייפים שלכם, מה התקציב ועוד…
אז החלטתי לכתוב פוסט בנושא שיעזור לכם.
בעיקרון כדי לבחון מצלמה כדאי להכיר כל חלק במצלמה ומה תפקידו. (דבר שעושים בשיעור הראשון של סדנת הצילום)
באינטרנט קיימים לא מעט מדריכים כאלו – רק שמי שלא מבין וקורא אותם מתייאש אחרי 2 שורות…
אז הטיפים שאתן פה כתובים בשפה לא מיקצועית, כדי שגם המשתמש המתחיל יבין.
לא המצלמה היקרה ביותר שתוכלו להרשות לעצמכם – היא זו שתתאים לכם. יצא לי לא פעם לפגוש אנשים מתוסכלים שקנו מצלמת DSLR יקרה (הסבר בהמשך) והרגישו שהתמונות שלהם יוצאות פחות טוב , כי יש עוד כמה שיקולים חשובים לקניית מצלמה.
קודם כל חשוב להבין שיש 3 קבוצות שונות של מצלמות:
מצלמות קומפקטיות – פשוט לכוון וללחוץ (לא דורשות שום ידע והבנה בצילום).
יתרונות – קטנות, קלות וזולות
חסרונות – חיישן קטן כלומר לא מתאים להגדלת גדולות של תמונה , חוסר יכולת להתמודד טוב עם תנאי תאורה בעיתיים או ניגודיות גבוהה, חוסר יכולת ליצר עומק שדה רדוד (או כמו שאנשים מבקשים ממני כשאני מצלמת “תעשי לי שיהיה מטושטש מאחורה”)
למי מתאים – למי שלא מעוניין להכנס לניבכי הצילום ורוצה לצלם במצב אוטומטי בלבד, למי שמטייל הרבה ומצלם בשעות היום, למי שהתקציב שלו נמוך יחסית.
מצלמות דמויות SLR – דומות חיצונית למצלמת ה- SLR בכך שהעדשה שלהן בולטת, משקלן בינוני.
יתרונות – בד”כ עם זום אופטי גדול , אפשרות לצילום מאקרו , מרגישות “כמעט כמו הדבר האמיתי” , נותנות יותר גמישות בצילום מהקומפקטיות, כוללות וידאו.
חסרונות – החיישן לא בהכרח גדול יותר משל הקומפקטיות
למי מתאים – לצלמים חובבים שרוצים ללמוד מעט יותר כי יש להן אופציה לשליטה ידנית.
מצלמות ריפלקס SLR – מצלמות שנועדו לחובבים מתקמים ולצלמים מקצועיים.
יתרונות – חיישנים גדולים, מתמודדות טוב עם תנאי תאורה פחות טובים, איכות תמונה מעולה , מספקות חוויות צילום , גימושות מלאה ושליטה מלאה בצילום, מהירות צילום ומיקוד גבוהה.
חסרונת – כבדות ומגושמות , יקרות, העדשות מגיעות בנפרד ולכן כדי להשיג תווכי זום שונים – בן צילום רחב זווית לטלה נדרש להחליף עדשות – עסק יקר ומסורבל (הפיצוי הוא כמובן באיכות) , למאקרו תצטרכו עדשה יעודית , להרבה דגמים אין וידאו ואין תצוגה LIVE VIEW על המסך – כלומר הצילום דרך העיינית בלבד.
למי מתאים – לחובבים ומקצוענים, למי שרוצה תמונות איכותיות יותר לבית ולעסק , למי שרוצה ללמוד לצלם ושנהנה לצלם “כמו פעם”.
אחרי שהבנו את ההבדלים העיקריים בן הקבוצות, כדאי לבחון כמה פרמטרים כדי לבחור מתוך הקבוצה שבחרתם:
רזולוציה (כמה מגה פיקסל) – קובעת את רמת הפירוט של התמונה – ככל שגבוהה יותר – כך תוכל לפתח תמונות גדולות יותר.
היצרנים נוטים להבליט במיוחד נתון זה , אך לא כדאי ליחס לו חשיבות רבה כל כך , הרבה יותר חשוב גודל החיישן , איכות האופטיקה ועוד.
גודל החיישן – (חיישן – מחליף את הפילמים של פעם) , בגדול אפשר לומר שהוא אחראי עיקרי לאיכות התמונה. ככל שהוא גדול – טוב יותר , גם תוכלו לעשות הגדלות תמונה גדולות יותר, תוכלו לצלם טוב יותר בתנאי תאורה חלשים וליצר תמונות עם חדות מבדילה( שהרקע מטושטש) בקלות יותר.
משקל המצלמה – אין צורך להרחיב – תתאימו לצרכים שלכם.
אם אתם מטיילים הרבה – תרצו מצלמה כמה שיותר קלה ,אם אתם אוהבים לצלם צילומי רחוב ואנשים זרים – תרצו מצלמה קטנה שכן מצלמה גדולה בד”כ מרתיעה אנשים כשהם מבחינים בה.
מצד שני יש כאילו שאוהבים ל”הרגיש” מצלמה כבדה ביד, בהחלט תורם לחווית הצילום וכשמתרגלים לזה, קשה להחליף למצלמות קלות יותר.
בעדשה ביחנו את טווח הזום האופטי- ככל שגדול יותר תוכלו לצלם אובייקטים רחוקים יותר (שימו לב במצלמות SLR הנתון הזה נקבע לפי העדשה אותה קונים בנפרד).
מאקרו – צילומי תקריב ממרחק ממש קצר.
יש יתרון כביכול למצלמות שאינן SLR -כי אילו נותנות לזה פתרון זמין ואילו במצלמת SLR תצטרכו כמה אלפי שקלים כדי לקנות עדשה יעודית למאקרו (אך האיכות תיהיה חסרת פשרות מן הסתם).
צמצם – הפרמטר שבין היתר יתן לכם חדות מבדילה. ככל שמפתח הצמצם גדול יותר (מספר נמוך יותר) – העדשה איכותית יותר ויקרה יותר
פריימים לשנייה – כמה תמונות אפשר לצלם בשניה , אם אתם מצלמים הרבה ילדים או תנועה , הפרמטר הזה חשוב, כדי לא לפספס את הרגע.
ידע טכני של הצלם – כדאי לשאול את עצמכם האם יש לך ידע בצילום או כוונה ללמוד צילום ברמת כזו או אחרת? אם לא, רוב יתרונותיה של מצלמת DSLR ודמוי SLR לא יבואו לידי ביטוי בצילום שלכם.
בגדול כשאני רוצה להשוות בן 2 מצלמות אני פותחת מפרט טכני (אפילו דרך ZAP) ועוברת פרמטר פרמט ומשווה בן הנתונים. אבל שוב, זו סקירה קצרה על קצה המזלג, ובשביל להבין יותר מזה צריך להכיר את רכיבי המצלמה.
לסיכום אני יכולה לומר שיצא לי לראות לא מעט תמונות מדהימות של אנשים שצילמו במצלמות לא מקצועיות, פשוטות וזולות – וגם להפך. אין ספק שידע וראיה צילומית הם המפתח לצילום טוב לא פחות (אם לא יותר) מאיכות הציוד.
אני אוסיף ואכתוב פה על המלצה אישית שלי – לא בטוח שמתאימה לכולם….
כשאני יוצאת לטיולים – אני לוקחת את המצלמה הקלה שלי (- שהיא מצלמת הגיבוי שלי). NIKON D90 עם עדשה 50 MM צמצמם 1.4.
נכון שאני מעדיפה לצלם במצלמה העיקרית שלי – אבל ברגע שאני מוותרת בכלל לקחת מצלמה כי להסתובב עם 2.5 קילו שעולים כל כך הרבה עליך יכול להיות מסורבל ומסוכן לכל טיולון… החלטתי שאני מתפשרת מעט על האיכות – לטובת נוחות.
מאז אני מתעדת בכיף אירועים משפחתיים וכל אירוע , אפילו המינורי, הופך פוטוגני וזוכה לדף מעוצב ברגע. את העריכה אני עושה כל האייפד – כשאת התמונות אני מורידה ישר מהמצלמה לאייפד – וזה הנוסחה שעובדת טוב בשבילי.
בסוף השנה פשוט אטען את כל הדפים שעיצבתי לאתר כלשהו שמדפיס אלבומים דיגטליים ואדפיס אלבום שנתי , בלי שזה יהפוך למשהו מעיק.

אגב, ידעתם שחממה זה אחד המקומות המוצלחים ביותר לצילומים??? (אבל זה כבר נושא אחר…)
ואם לסכם איך לדעתי כדאי לבחור אז:
בהנחה שבחרתם ללמוד קצת לצלם, ולקנות מצלמה איכותית – כזו שמצד אחד תיתן תוצאות מעולות ומצד שני לא תעיק עליכם (- כלומר תהיה קלה ופשוטה)